Connect with us

Malaysia

Hampir 70 peratus permohonan rentas Negeri di Johor, Ini Jawapan padu Ketua Polis Johor

Published

on

Hampir 70 peratus permohonan rentas Negeri di Johor, Ini Jawapan padu Ketua Polis Johor

JOHOR: Tinggal beberapa hari sahaja lagi, umat Islam bakal menyambut hari raya aidilfitri. Perayaan tahun ini sudah pasti jauh berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini apabila dunia dilanda pandemik CoV-19.

Di Malaysia, kerajaan telah menetapkan bahawa tiada pergerakan rentas negeri dibenarkan bagi membendung penularan wabak ini. Perintah ini berkuatkuasa sehingga hari raya ini dan berkemungkinan sehingga awal bulan 6.

Kerajaan juga telah memberi amaran keras kepada mereka yang masih lagi degil untuk rentas negeri dengan berkemungkinan didenda.

Di Johor masih ramai lagi tidak berputus asa. Walaupun di dalam akhbar mengatakan ratusan kereta berpatah balik tetapi orang ramai masih lagi degil untuk mencuba nasib rentas negeri dengan cuba memujuk pihak polis.

Menurut sumber BH mengatakan hampir 70% permohonan rentas negeri telah diterima oleh Polis Johor untk pulang beraya di Kampung.

Namunn permohonan tersebut telah ditolak. Polis Johor hanya menerima 1000 hingga 1500 permohonan sahaja untuk rentas negeri setiap hari yang dilakukan di balai polis seluruh negeri itu sejak beberapa hari yang lalu.

Ketua Polis Johor mengatakan bahawa mereka hanya membenarkan permohonan bagi kes kecemasan sahaja. Jadi beliau memaklumkan agar rakyat negeri itu tidak membuang masa datang ke balai polis memohon balik ke kampung.

Beliau turut memberi amaran agar tidak mencabar pihak berkuasa untuk mengeluarkan kompaun dan jangan mengambil kesempatan di atas kelonggaran yang diberikan kerajaan.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending