Connect with us

Berita

Mukhriz letak Jawatan di Wisma Aman, 100 pemimpin PKR buat Kejutan

Published

on

Mukhriz letak Jawatan di Wisma Aman, 100 pemimpin PKR buat Kejutan

KEDAH: Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang merupakan Menteri Besar Kedah tiba di Wisma Darul Aman menaiki kenderaan rasmi pada jam 9.10 pagi.

Beliau ke sini bagi meletakkan jawatannya secara rasmi sebagai Menteri Besar pada hari ini.

Manakala pemimpin Pas, yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri, Muhammad Sanusi Md Nor dijangka akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah pada hari ini jam 2 petang.

100 pemimpin PKR letak jawatan?

Manakala semalam dilaporkan hampir 100 orang pemimpin PKR dikatakan keluar daripada parti itu kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan pusat mereka.

100 orang merupakan pemimpin bahagian dan cawangan PKR Keadh. Mereka mendakwah keluar daripada parti dan mengatakan sokongan mereka kepada Perikatan Nasional.

Ia nya diumumkan oleh Azman Nasruddin yang merupakan Adun Lunas. Beliau dan Robert Ling adalah antara dua ahli dewan undangan yang keluar parti dan mengatakan sokongan kepada PN.

Disebabkan itu Perikatan Nasional berjaya mendapat majoriti kerusi ADUN dan membentuk kerajaan baru Kedah.

SElain itu, dijangka sekurang-kurangnya 8000 sehingga 10000 ahli PKR bakal keluar daripada parti itu pada minggu hadapan dan menyatakan sokongan mereka kepada Perikatan Nasional.

Untuk pengetahuan anda semua, PN berjaya membentuk kerajaan di Kedah dengan mendapat 23 kerusi daripada 36 kerusi Dewan Undangan Negeri Kedah.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending